Najväčšie atrakcie severovýchodu Slovenska

04.03.2019 Bardejov

Bardejovské Kúpele, Bardejov a Svidník lákajú na históriu, wellness a športovanie

Slovenskí i zahraniční návštevníci ešte stále málo poznajú región severovýchodného Slovenska. Pritom ide o jednu z najatraktívnejších lokalítslovenského turizmu. Svojimi historickými, prírodnými a kultúrnymi danosťami dokáže pripraviť jedinečné zážitky a zmysluplné trávenie času. Pozrime sa teda na výpočet najzaujímavejších lokalít severovýchodu Slovenska a v každej z nich aj na ďalšie miestne atrakcie, ktoré očaria, potešia a prilákajú návštevníkov.Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

Bardejov-mesto UNESCO a skvosty histórie

Historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom bolo zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCOv roku 2000.Na svete je len niekoľko tisíc vybraných miest UNESCO a táto značka je výrazom medzinárodne uznanej kvality.Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova a v ňom Bazilika minor Svätého Egídia, ktorú ročne navštívi cca 50 000 turistov.Ďalšími atrakciami sú: bývalaMestská radnica - prvá stavba renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea,Pamätník holokaustu, Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970 (mikve a bethamidraš v roku 2000).

V centre Bardejova sú pre turistov atraktívne dobre zachované pozostatky mestského opevnenia, ktoré tvorí jedinečný súbor múrov, brán a stredovekých bášt, z ktorých sa až deväť zachovalo v takmer pôvodnej podobe. Turisti sa radi fotografujú so sochou kata na Radničnom námestí. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok, ktorý sa koná v auguste v Bardejove, populárne sú aj júnové Hry rytiera Rolanda.

Záujem a nadšenie medzi fanúšikmi Beatles vyvoláva Ulička Johna Lennona v Bardejove. Ulička a Parčík Johna Lennona v centre Bardejova, spolu s rodinným domom zasväteným pamiatke geniálneho hudobníka, sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela a v suteréne galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Už viac ako 15 rokov sa tu každý rok 8. decembra konáspomienkový koncert pri príležitosti tragickej smrti Johna Lennona.


Bardejovské Kúpele - oáza zdravia a kľudu


Ak si chce človek dať do poriadku zdravie, zmysluplne usporiadať kongres, školenie, či svadbu alebo kvalitne stráviť voľný čas, dobrou voľbou sú unikátne a neopakovateľné Bardejovské kúpele. Majú najširšie indikačné zameranie zo všetkých slovenských kúpeľov. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva,ženské ochorenia a nervové ochorenia. Bardejovské kúpele, a.s., sú zdravotníckym zariadením, vybavené modernými prístrojmi, lekárskymi špecialistami a kvalifikovaným personálom. Klienti tu dostanú nielen kúpeľnú, ale aj zdravotnícku starostlivosť. O pacientov s rôznymi diagnózami sa tu stará 10 ambulancií.Vlani pribudla nová klinika plastickej chirurgie HEBE clinic.

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území a osem z nich je zavedených do temperovanej krytej Kúpeľnej kolonády - jedinej svojho druhu na celom Slovensku, kde sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr. Bardejovské kúpele sanachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav. Najnavštevovanejšou atrakciou v kúpeľoch je Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry (viac ako 20 000 ročne).


Bohatá história kúpeľov

Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele patria dlhodobo k najvyhľadávanejším nielen doma, ale aj vo svete. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária KazimieraSobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. Najviac pripomienok je na pobyt cisárovnej Sisi. V roku 2016 bol zrekonštruovaný hotel Alžbeta, kde si môžu návštevníci užívať luxus ako samotná cisárovná v luxusnom, dobovo zariadenom dvojizbovom apartmáne, kde bývala Sisi počas svojho liečebného pobytu v Bardejovských kúpeľoch v roku 1895. Na prízemí, hneď vedľa recepcie si hostia môžu pozrieť muzeálny apartmán Sisi a na recepcii zakúpiť spomienkové predmety na Sisi.



Možnosti trávenia voľného času v kúpeľoch

Bardejovské kúpele sa stali nielen cieľom liečebných a relaxačných pobytov, ale chodí sa do nich tradične aj za kultúrou.K najatraktívnejším podujatiam každoročne patria počas kúpeľnej sezóny Deň detí, Otvorenie kúpeľnej sezóny, Medzinárodné hudobné leto, Bardejovské kúpeľné dni, Alžbetínsky deň, Pivný festival a Hornošarišský Vínny festival. Najvýznamnejším počinom býva MEDZINÁRODNÉ HUDOBNÉ LETO.

Bardejovské kúpele sú nielen oázou zdravia a kľudu, ale aj jedinečným miestom na aktívne trávenie času. Kúpele ležia v krásnom a tichom prostredí, vzdialené od akéhokoľvek priemyslu a mesta, sú obklopené listnatými a ihličnatými lesmi. Ak sa návštevníkom nechce športovať, ani kúpať, majú k dispozícii aj kino a reštaurácie, či skanzen – múzeum ľudovej architektúry. Pre milovníkov športu je tu 6 tenisových kurtov, squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňa bicyklov. Pripravuje sa výstavba 9 jamkového golfového ihriska.



Sieť cyklotrás, singletrackova turistických chodníkov.


V okolí Bardejova je 6 navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou takmer 10 km. Tvoria ich 4 liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov, Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. K dispozícii je aj necelých 40 km značených turistických chodníkov.Táto sieť singletrackov pri Bardejove a Bardejovských kúpeľoch je v zime zasnežená a časť z nich sa mení na bežkárske trate.Trasy sú vyznačené v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských Kúpeľov.


Drevené kostolíky

V okolí Bardejova je zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a hrad Zborov.



Svidník a jeho okolie, spolu s Duklou, sú magnetom vojenskej histórie


Pre priaznivcov vojnovej histórie sa začína hlavná sezóna 1. mája, keď Vojenské historické múzeum, Múzejné oddelenie Svidník, sprístupňuje po zime rôzne atrakcie umiestnené v teréne. Návštevníci tak môžu z Vyhliadkovej veže na Dukle z nadhľadu obdivovať tamojšie bojisko, dotýkať sa tankov a inej ťažkej bojovej techniky z 2. svetovej vojny rozmiestnenej v areáli prírodného múzea a okolo cesty do Svidníka. Lozenie po tankoch a fotografovanie sa s bojovou technikou patria medzi obľúbené spôsoby poznávania, fascinujúce hlavne deti a mládež.

Vyhliadková veža na Duklesa nachádza na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk a krajiny pod ním. Priestor Duklianskeho priesmyku a okolia bol na jeseň a v zime v roku 1944 dejiskom krvavých bojov medzi jednotkami Červenej armády, jednotkami 1. československého armádneho zboru v ZSSR a jednotkami nemeckého Wehrmachtu.

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka. Tento prírodný areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu a pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tabule nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. čsl. armádneho zboru.

Kapitolu vojnových dejíndokumentujeaj celoročne otvorené Vojenské múzeumpriamo vo Svidníku. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Je to preto, lebo jeho expozícia podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944.V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk.V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944.

Priamo v meste sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu.

Vlete sa tu konajú atraktívne Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska a Rusínsky festival. Dominantou centra Svidníka je socha armádneho generála Ludvíka Svobodu, jediná v strednej Európe.Okolie poskytuje možnosti spoznávania ľudových zvykov a obyčajov, pešiu turistiku po značkových chodníkoch, stanovanie, cykloturistiku, autoturistiku.Vo Svidníku je k dispozícii vodný svet Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou.

Viac je na : www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk,www.svidnik.sk
 

Vyberte región